ກວ່າງໂຈວ

ຈາກ ວິກິພີເດຍ
ກວ່າງໂຈວ
广州市
ແຄນຕັນ, ກວາງເຈົາ
—  ນະຄອນລະດັບແຂວງແລະນະຄອນລະດັບຂັ້ນແຂວງ  —
[[ຮູບ:
[[file:Guangzhou Twin Towers.jpg|-nanpx|alt=]]
[[file:Canton Tower 2013.11.15 18-12-45.jpg|-nanpx|alt=]]
[[file:Guangzhou Shishi Shengxin Dajiaotang - Neo-Gothic.jpg|-nanpx|alt=]]
[[file:GZFiveRams.JPG|-nanpx|alt=]]
[[file:Zhenhailou.JPG|-nanpx|alt=]]
[[file:Sun Yat sen Memorial Hall.jpg|-nanpx|alt=]]
|250px|none|จากเข็มนาฬิกาจากภาพบนไปยังภาพกลาง: ทิวทัศน์ของกว่างโจวและแม่น้ำเพิร์ล (แม่น้ำจู), อนุสาวรีย์แพะห้าตัว, หอรำลึกซุน ยัตเซ็น, เจดีย์เจิ้นไห่, แคนตันทาวเวอร์, และโบสถ์พระหฤทัย]]จากเข็มนาฬิกาจากภาพบนไปยังภาพกลาง: ทิวทัศน์ของกว่างโจวและแม่น้ำเพิร์ล (แม่น้ำจู), อนุสาวรีย์แพะห้าตัว, หอรำลึกซุน ยัตเซ็น, เจดีย์เจิ้นไห่, แคนตันทาวเวอร์, และโบสถ์พระหฤทัย
ຊື່ຫຼິ້ນ: ນະຄອນແກະ, ນະຄອນແຫ່ງດອກໄມ້
[[ຮູບ:Map|250px|none|ບ່ອນຕັ້ງຂອງ ກວ່າງໂຈວ]]
ที่ตั้งของนครกว่างโจวในมณฑลกวางตุ้ง
ที่ตั้งของนครกว่างโจวในมณฑลกวางตุ้ง

Lua error in Module:Location_map at line 522: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/China Guangdong" does not exist.ที่ตั้งของใจกลางเมืองในมณฑลกวางตุ้ง

ประเทศ สาธารณรัฐประชาชนจีน
มณฑล กวางตุ้ง
ศูนย์กลางการปกครอง เขตเยว่ซิ่ว
ການປົກຄອງ
 - ປະເພດ นครกึ่งมณฑล
 - เลขาธิการพรรค จาง ชั่วฝู่ (张硕辅)
 - นายกเทศมนตรี เวิน กั๋วฮุย (温国辉)
ເນື້ອທີ່ [໑]
 - ທັງໝົດ ໗.໔໓໔,໔ ກມ.²  (໒.໘໗໐,໔ ໄມ²)
 - Urban ໓.໘໔໓,໔໓ km² (໑.໔໘໔ sq mi)
ຄວາມສູງເໜືອລະດັບນ້ຳທະເລ ໒໑ ມ. (໖໘ ຟຸດ)
ປະຊາກອນ (ปลาย ค.ศ. 2018) [໒]
 - ນະຄອນລະດັບແຂວງແລະນະຄອນລະດັບຂັ້ນແຂວງ ໑໔,໙໐໔,໔໐໐
 - ຄວາມໜາແໜ້ນປະຊາກອນ Expression error: Unrecognized punctuation character ",". ຄົນ/ກມ.²
(Expression error: Unexpected < operator. ຄົນ/ຕລ.ໄມ)
 - ຊານເມືອງ ໑໑.໕໔໗.໔໙໑
 - ເຂດເມືອງ ໒໕,໐໐໐,໐໐໐
ເຂດເວລາ เวลามาตรฐานจีน (UTC+8)
ລະຫັດໄປສະນີ 510000
ລະຫັດພື້ນທີ່ (0)20
GDP (ราคาตลาด)[໓] ค.ศ. 2018
 - ทั้งหมด ¥2.3 ล้านล้าน
$347 พันล้าน
 - ต่อหัว ¥158,638
$23,963
 - เติบโต Increase 6.5%
ป้ายทะเบียนรถ 粤A
ดอกไม้ประจำนคร งิ้ว
นกประจำนคร นกกะรางเสียงเพราะ
ເວັບໄຊຕ໌: english.gz.gov.cn
ກວ່າງໂຈວ
Guangzhou (Chinese characters).svg
"กว่างโจว" เขียนด้วยอักษรจีนตัวย่อ (บน) และอักษรจีนตัวเต็ม (ล่าง)
ຈີນປະຍຸກ广州
 ຈີນດັ້ງເດີມ廣州
PostalCanton
Kwangchow
ຄວາມໝາຍໂດຍກົງ"จังหวัด/รัฐที่กว้างขวาง"
ชื่อย่อ
ຈີນ

กว่างโจว[໔] กวางโจว หรือ กวางเจา[໕] (จีนตัวเต็ม: 廣州, จีนตัวย่อ: 广州 Guǎngzhōu หรือ Gwong2 zau1 ในภาษาจีนกวางตุ้ง) เป็นเมืองหลวงของมณฑลกวางตุ้ง กว่างโจวเป็นเมืองใหญ่สุดทางภาคใต้ของสาธารณรัฐประชาชนจีนซึ่งเป็นมณฑลซึ่งเป็นที่ตั้งของเขตเศรษฐกิจพิเศษทั้ง 3 แห่งของจีน คือ เซินเจิ้น จูไห่ และ ซัวเถา นอกจากนั้นเมืองกว่างโจวยังมีสำเนียงเฉพาะถิ่นที่ถือว่าเป็นมาตรฐานของ ฮ่องกง และมาเก๊า เรียกว่า สำเนียงกว่างโจวอีกด้วย

เมืองกว่างโจวตั้งอยู่ปากแม่น้ำจูเจียง และเป็นเมืองที่ใหญ่ที่สุดทางตอนใต้ของสาธารณรัฐประชาชนจีน มีความประวัติศาสตร์ ยาวนานกว่า 2,800 ปี เป็นจุดเริ่มของเส้นทางสายไหมทางทะเลในครั้งอดีต และยังเคยเป็นเมืองท่าเสรีแห่งแรกและแห่งเดียวที่เปิดต้อนรับชาวตะวันตกที่เข้ามาติดต่อค้าขาย

กว่างโจวแม้จะเป็นศูนย์กลางในการปฏิรูปเศรษฐกิจจีน แต่กว่างโจวยังมีภูมิหลังทางประวัติศาสตร์ที่ยาวนานในรูปสถานที่สำคัญต่าง ๆ ปัจจุบันกว่างโจวมีบทบาทเป็นเมืองในเขตเศรษฐกิจการค้าที่มีความเจริญรุ่งเรืองมากที่สุดในภาคใต้ของจีน และยังได้รับสถานะเป็นหนึ่งในสามเมืองท่าที่สำคัญที่สุดของจีน อีกทั้งยังเป็นเมืองที่มีผลผลิตโดยรวมมากที่สุดด้วย นอกจากนั้นยังมีการคมนาคมขนส่งที่สะดวก ทันสมัย มีระบบรถไฟใต้ดินครอบคลุมเมืองชั้นในทั้งหมด รวมทั้งด้านภูมิอากาศ อาหาร การดำรงชีวิต ตลอดจนความเป็นอยู่ก็มีความคล้ายคลึงกับประเทศไทย

กว่างโจวมีภาพลักษณ์ค่อนข้างแตกต่างจากเมืองทางเหนือ ซึ่งบรรยากาศที่เต็มไปด้วย "ราชการและเป็นทางการ" แต่ในกว่างโจวจะรู้สึกและรับรู้ได้ถึง "การค้าและความวุ่นวาย"

กว่างโจว เคยใช้เป็นสถานที่หลักที่ใช้จัดการแข่งขันกีฬา เอเชียนเกมส์ 2010 ที่จีนเป็นเจ้าภาพ เมื่อปี พ.ศ. 2553

Guangdong subdivisions - Guangzhou.svg

ເມືອງກວ່າງໂຈວຕັ້ງຢູ່ປາກນ້ຳຈູງຈຽງ(ແມ່ນ້ຳໄຂ່ມຸກ), ມີເນື້ອທີ່ປະມານ 3.843,43[໑] ກິໂລຕາແມັດ, ມີປະຊາກອນ 11,547[໒] ລ້ານກ່ວາຄົນມີປະຫວັດສາດຍາວນານມາກ່ວາ 2.800 ປີເປັນເມືອງຈຸດເລີ່ມຂອງເສັ້ນທາງສາຍໃຫມທາງທະເລຕັ້ງແຕ່ອະດີດ ແລະ ຍັງເຄີຍເປັນເມືອງທ່າເສລີແຫ່ງທຳອິດແຫ່ງດຽວທີ່ເປີດຕ້ອນຮັບຊາວຕາເວັນຕົກທີ່ ເຂົ້າມາຕິດຕໍ່ຊື້-ຂາຍ. ກວ່າງໂຈວແມ່ນຈະເປັນສູນກາງໃນການປະຕິຮູບເສດຖະກິດຍັງມີເບື້ອງຫລັງປະຫວັດສາດທີ່ຍາວນານມີສະຖານທີ່ສຳຄັນຕ່າງໆ. ປະຈຸ ບັນກວ່າງໂຈວມີບົດບາດເປັນເມືອງໃນເຂດເສດຖະກິດການຄ້າທີ່ມີຄວາມຈະເລີນຮຸ່ງເຮືອງຫລາຍທີ່ສຸດໃນພາກໃຕ້ຂອງ ສປຈີນ ແລະ ຍັງໄດ້ຮັບສະຖານະເປັນ ຫນຶ່ງໃນ 3 ເມືອງທີ່ສຳຄັນທີ່ສຸດຂອງຈີນ, ທັງເປັນເມືອງທີ່ມີຜົນຜະລິດໂດຍລວມຫລາຍທີ່ສຸດດ້ວຍ. ນອກນັ້ນຍັງມີການຄົມມະນາຄົມຂົນສົ່ງທີ່ສະດວກ, ທັນສະ ໄຫມ, ມີລະບົບລົດໄຟໃຕ້ດິນ,ຄວບຄຸມເມືອງຊັ້ນໃນທັງຫມົດລວມທັງດ້ານພູມອາກາດການດຳລົງຊີວິດຕະຫລອດຈົນຄວາມເປັນຢູ່ແມ່ນຄ້າຍກັບບ້ານເຮົາ, ນອກ ຈາກນັ້ນຊາວເມືອງກວ່າງໂຈວຍັງມີສຳນຽງພາສາປາກເວົ້ານິ້ມນວນອ່ອນຫວານແອບແຝງໄປດ້ວຍຮອຍຍິ້ມຕ້ອນຮັບແຂກບ້ານແຂກເມືອງ ຜູ້ມາຢ້ຽມຢາມອັນເປັນ ເອກະລັກສະເພາະຖິ່ນຂອງຄົນກວ່າງໂຈວເມືອງແຫ່ງສະເໜ່ດິນແດນມັງກອນທີ່ລືຊື່.

ອ້າງອີງ[ດັດແກ້]

  1. ໑.໐ ໑.໑ 土地面积、人口密度(2008年). Statistics Bureau of Guangzhou. Archived from the original on 2015-03-23. Retrieved 2010-02-08. Cite error: Invalid <ref> tag; name "guangzhoustatarea" defined multiple times with different content
  2. ໒.໐ ໒.໑ 广州常住人口去年末超1490万 (in Chinese (China)). Archived from the original on 2019-02-16. Retrieved 2019-03-16. Cite error: Invalid <ref> tag; name "gzdaily2014" defined multiple times with different content
  3. 深圳GDP超广州,不过广州也不用慌 [The 2016 Guangzhou Municipal National Economic and Social Development Statistics Bulletin] (in ຈີນແບບຮຽບງ່າຍ). Baijiahao.baidu.com. January 15, 2018. Archived from the original on 2018-02-05. Retrieved 2017-11-11.
  4. "MapMachine". Maps.nationalgeographic.com. Retrieved 2010-05-06.
  5. "Guangzhou (China)". Encyclopædia Britannica. Accessed 12 September 2010.